Tech Tip: Alles over accu's en accu onderhoud

Een goede accu is logischerwijs een cruciaal component van jouw drone. Hoe meer een drone kan, hoe beter de accu moet zijn. In deze editie van de Droneland-blog zullen we het hebben over hoe zo'n accu nou eigenlijk in elkaar zit, en hoe jij het beste uit jouw accu's kunt halen!

LiPo-technologie

De meeste drones en andere modelvoertuigen maken tegenwoordig gebruik van lithium-polymeer-accu's, of afgekort “LiPo-accu's”. Door een bepaalde samenstelling van ionen en elektrolyten beschikt dit type accu over een behoorlijk hoog vermogen ten opzichte van zijn gewicht. Voornamelijk hierdoor zijn ze zeer efficiënt voor modelvoertuigen. Tevens beschikken deze accu's over een zeer hoge elektrische capaciteit, en laden ze erg snel op.

Veiligheid

De enorme kracht van de LiPo-accu's kent wel een keerzijde, namelijk dat ze redelijk gevoelig zijn in gebruik en onderhoud. De chemische processen in de batterij die de elektriciteit opwekken zijn vrij kwetsbaar. Als zo'n accu wordt blootgesteld aan te hoge temperaturen, loop je het risico dat de accu in brand vliegt, of explodeert. Om dit te voorkomen zijn er een paar zaken waar je rekening mee kunt houden bij het gebruik van jouw accu's.

 

  • Zorg dat je altijd de correcte oplader gebruikt. Als een LiPo-accu met een te hoge spanning gevoed wordt, kan de interne temperatuur te hoog worden. Controleer dus altijd of jouw lader de juiste spanning geeft, en gebruik bij voorkeur alleen laders van de officiële fabrikant.
  • Houdt de accu's uit de buurt van vloeistof.
  • Berg de accu's goed op. Bij Droneland hebben wij natuurlijk een breed scala aan LiPo-accu's. Om ervoor te zorgen dat dit geen gevaar vormt voor onze klanten en collega's, bewaren wij al onze accu's in speciale brandkasten. Als jij hier zelf geen toegang tot hebt, kan een koele plek met weinig brandgevaar ook prima voldoen. Voor het vervoer en de opslag van je accu's kun je gebruik maken van speciale lipo-bags.
  • Laadt een accu niet direct na gebruik op. Door het gebruik kan de accu erg warm zijn geworden. Als hij dan direct wordt opgeladen kan de temperatuur te hoog worden.
  • Als een accu beschadigd is, een lek heeft of een bolling heeft gekregen, valt deze niet meer te gebruiken.

Onderhoud

Als je jouw accu's goed onderhoudt, blijven ze over het algemeen een stuk langer goed werken. Dit zijn de dingen die jij kunt doen om je accu's langer goed te houden:

  • Als je denkt dat je een accu langer dan 10 dagen niet gaat gebruiken, zorg er dan voor dat hij voor 40-65% is opgeladen. Een te hoge lading is niet bevorderlijk voor de levensduur van een accu, evenals een te lage lading.
  • Zorg dat een accu niet langer dan zes maanden niet wordt gebruikt.
  • Zorg er in koude temperaturen voor dat de accu's van tevoren zijn verwarmd. Voor veel modellen is hier een battery heater voor beschikbaar. Bij de nieuwste toestellen, zoals de Inspire 2, worden de batterijen automatisch voorverwarmd!
  • Houdt de status van je accu altijd goed in de gaten. In de meeste gevallen is dit makkelijk te checken via de ondersteunende smartphone-app die bij jouw drone hoort.
  • Als de batterij volledig is opgeladen, haal hem dan gelijk uit de oplader. Gebruik tevens alleen officiële opladers!
  • Zorg er altijd voor dat je de nieuwste firmware op jouw toestel en accu's hebt staan. Veel geavanceerde drones maken gebruik van intelligent batteries, dat betekent dat ze voor een deel door een computertje worden aangestuurd. In firmware-updates worden regelmatig problemen met de accu's verholpen, of wordt het gebruik van de accu's geoptimaliseerd.

 We hopen dat je nu wat meer te weten bent gekomen over waar jouw drone zijn vermogen vandaan haalt. Mocht je nog twijfelen over jouw batterijen, of heb je er nog vragen over, neem dan gerust contact op met onze klantenservice!