DJI Update zijn GEO Systeem

DJI Update zijn GEO Systeem

DJI is gestart met het geleidelijk bijwerken van zijn GEO-systeem met UAS-gegevens voor de geografische zones van de nationale luchtvaartautoriteiten.

Deze stap is in overeenstemming met de bestaande regelgeving voor drones van de European Aviation Safety Authority (EASA) en de UK Civil Aviation Authority (CAA) en zal dronepiloten meer vrijheid geven om te kunnen vliegen.

De update zal voor nu aanvankelijk worden geïntroduceerd in landen die de geografische kaarten al hebben geïmplementeerd en die voldoen aan de bestaande technische normen. Dit zijn momenteel de volgende landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Litouwen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Andere landen onder EASA-jurisdictie zullen later volgen. Het is belangrijk om te weten dat de echte harde blokkades van geozones verdwijnen en dat de controller alleen een waarschuwing geeft als je binnen een geozone vliegt. Het is dus de verantwoordelijkheid van de piloot om goed te weten waar wel en niet gevlogen mag worden. 

Geschiedenis Geo-systeem

DJI was de eerste dronefabrikant die in 2013 vrijwillig het GEO-systeem bedacht om zo luchthavens en zeer gevoelige nationale veiligheidslocaties te beschermen. Destijds waren de kleine consumentendrones nieuw. Luchtvaartautoriteiten hadden daarom tijd nodig om passende veiligheidsmaatregelen te treffen. Het GEO-systeem hielp voorkomen dat DJI-drone-operators per ongeluk binnen het gecontroleerde luchtruim vlogen.

De regelgeving is sindsdien aanzienlijk verbeterd. Vanaf januari 2024 dienen alle dronefabrikanten zich te houden aan de Europese droneregelgeving, waarin zij verplicht worden om gebruikers de mogelijkheid te bieden om geografische zones van de nationale luchtvaartautoriteiten van EASA-lidstaten te downloaden en te gebruiken. Volgens de voorschriften is het de taak van drone-exploitanten om ervoor te zorgen dat ze vóór het uitvoeren van een operatie over de meest recente versie van de door de lidstaten verstrekte geografische UAS-gegevens beschikken.

Ter ondersteuning van deze ontwikkeling in de regelgeving zal DJI ook stapsgewijs aanvullende details van zijn GEO-systeem voor DJI-drones in EASA-lidstaten updaten.

Meer informatie

In de onderstaande video leggen we uit hoe de toekomst van deze geozones eruit komt te zien.