DJI Intelligent Flight Battery

Batterijen

Drones zijn de laatste jaren enorm populair geworden, zowel bij professionele gebruikers als bij hobbyisten. Met hun wendbaarheid, stabiliteit en hoge resolutie camera's zijn drones uitermate geschikt voor diverse toepassingen, zoals luchtfotografie, inspectie van gebouwen en landbouw. Echter, een van de belangrijkste uitdagingen bij het gebruik van drones is de beperkte levensduur van de batterijen.

De meeste drones gebruiken lithium-polymeer (LiPo) batterijen, die snel opgeladen kunnen worden en een hoog energiedichtheid hebben. Hoewel deze batterijen compact en krachtig zijn, hebben ze een beperkte levensduur en moeten ze regelmatig worden vervangen om optimale prestaties te behouden. Bovendien is het gebruik van een verkeerde of beschadigde batterij gevaarlijk, omdat het kan leiden tot brand.

In deze blog zullen we de belangrijkste aspecten van de DJI drone batterijen bespreken, zoals de verschillende soorten batterijen en veiligheidsmaatregelen. We zullen ook enkele tips delen voor het verlengen van de levensduur van drone batterijen en het veilig opslaan en transporteren ervan. Of je nu een professionele dronegebruiker bent of gewoon graag hobbyt met drones, deze blog zal je helpen om beter te begrijpen hoe je het meeste uit je drone batterijen kunt halen.

De DJI Intelligent Flight Battery

De DJI Intelligent Flight Battery is een slimme en efficiënte batterij. Door de steeds betere chips en snelle ontladingstijden kunnen zwellingen van de batterijen voorkomen worden. De batterijen ontladen zichzelf namelijk na verloop van tijd. Dit doen ze door een bepaald element in de batterij op te warmen, zodat de energie van de batterij weg kan lopen. Als de batterijen dit niet doen, kunnen ze gaan opzwellen na verloop van tijd, waardoor de batterij niet meer bruikbaar is.

Termen

Batterijen worden met verschillende termen aangeduid om het overzicht hierin te behouden, zijn de meeste voorkomende termen hieronder verder toegelicht.

  • LiPo = Lithium Polymer 
  • LiPo (x)S where (x) = aantal cellen in de batterij.
  • Li-ion = Lithium Ion 
  • Wh = Watt-uur wat zegt hoeveel energy in de batterij is. 
  • mAh = Capaciteit
  • V = Voltage

Opladen

Het opladen van de batterij is een belangrijk onderdeel om de batterijen van de drone in goede staat te houden. Om dit te waarborgen zijn hieronder enkele tips gegeven voor het opladen van DJI- Intelligent Flight Batterijen.

  • Gebruik voor het opladen van je batterij altijd de officiële DJI-Opladers. Opladers van een derde partij zijn vaak goedkoper, maar voldoen ook vaak niet aan de normen die DJI stelt aan het opladen.
  • Laad de batterijen niet op in een ruimte met direct zonlicht, maar zorg ervoor dat de batterijen worden op geladen bij kamertemperatuur.
  • De batterij kan na gebruik van de drone nog warm zijn, wacht eerst tot dat de batterij is afgekoeld voordat u deze weer oplaadt.
  • Zodra de batterijen zijn vol geladen, is het aan te raden om de batterijen uit de oplader te halen.
  • Laad de batterijen nooit op in de buurt van brandbare materialen. Maar laad de batterijen indien mogelijk op in een LiPo-veilige tas.

Gebruik van de DJI-Intelligent Flight Batterijen

De DJI-intelligent flight batterijen zijn slimme batterijen die door hun technologie langer mee kunnen gaan. Toch zijn ze niet allemaal hetzelfde. Batterijen verschillen namelijk per soort, waardoor ze verschillend behandeld moeten worden. Daarom is het belangrijk om voor gebruik altijd de handleiding te lezen.

Ook is het belangrijk om voor het vliegen goed te controleren of de batterij juist is geplaatst. Soms lijkt het namelijk dat de batterij goed geplaatst is, maar is dat eigenlijk niet zo is. Luister daarom goed naar een ‘klik’ als u de batterij plaatst.

Verder is het belangrijk dat de drone alleen vliegt in de aangegeven temperaturen. Dit is voornamelijk belangrijk, omdat de batterijen onder koude omstandigheden sneller leeg kan raken. Dit komt doordat de elektronen in de batterij veel meer moeite hebben om te kunnen bewegen. Laat daarom de drone eerst opstijgen en deze vervolgens voor ongeveer 1 tot 2 minuten in de lucht hangen. Zo kunt u controleren hoe de accu reageert op de huidige weersomstandigheden.

Bij het vliegen met hoge temperaturen kan de batterijen oververhit raken en uitzetten. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat u het toestel niet laat vliegen bij temperaturen hoger dan 32 graden en ook het vliegen in sportmodus wordt afgeraden, mede omdat dat deze modus veel energie van de accu vraagt.

Om te zorgen voor een langere levensduur van de batterijen is het aan te raden om de batterijen regelmatig te gebruiken. Zo voorkomt u dat slecht 1 of 2 baterijen echt worden gebruikt en de 3e batterij maar blijft liggen.

Veiligheid

Veiligheid is natuurlijk belangrijk vooral als het gaat om het opereren met een drone. Ook het goed gebruiken van de batterij hoort daarbij. Zo is het belangrijk dat batterijen niet worden gebruikt als deze zichtbare lekkage of opzwellingen hebben. Stuur indien mogelijk de batterijen ter garantie op naar DJI. Bij gebruik van een batterij met een zwelling of lekkage kan de drone crashen of uiteindelijk brand veroorzaken. Dit is het risico zeker niet waard, zorg er daarom voor dat u de batterijen vooraf goed controleert op zwellingen of lekkage.  

Ook als een batterij in contact komt met zoet of zout water, mag de batterij niet worden gebruikt. Bij waterschade moet de batterij op een veilige manier worden verplaatst om deze vervolgens minimaal een week te laten drogen.

Als een batterij in brand staat kunt de batterij blussen met een brandblusser die geschikt is voor elektrische branden. Water is vaak geen goede oplossing, dit kan namelijk het vuur makkelijk verspreiden. Bel ter alle tijden van brand het noodnummer.

Ook het juist opbergen van de batterij is belangrijk. Leg daarom de batterijen nooit in de buurt van scherpe voorwerpen. Zodra een scherp voorwerp de batterij binnen komt is er een grote kans op een explosie.

Vaak worden problemen met de batterijen weergegeven op de vlieg applicatie van DJI. De applicatie geeft vaak aan wat het probleem is. Hieronder zijn enkele vaak voorkomende meldingen toegelicht.

  • ‘Overcurrent in discharge’ - Als deze melding op komt, moet u proberen het toestel op een veilige manier te laten landen. Zodra het toestel veilig is geland kunt u de batterij verwijderen en eventueel verwissel voor een andere batterij.
  • ‘Over temperature in discharge’ - Deze melding geeft aan dat de temperatuur te hoog is. Hierdoor kan de drone niet de juiste hoeveelheid stroom gebruiken die hij nodig heeft om te kunnen vliegen. Zodra deze melding opkomt moet u het toestel veilig en rustig laten landen om vervolgens de batterijen van de drone te verwissel.
  • ‘Low temperature in discharg’ - Deze melding geeft aan dat de temperatuur van de batterij te laag is. Haal de batterij uit het toestel en verwarm de batterij op in uw handen.
  • ‘Cell damaged’ – Deze melding geeft aan dat de batterijcellen in de accu niet goed werken. Zodra deze melding verschijn moet u de drone onmiddellijk laten landen en de batterij verwijderen.

De meldingen worden ook weergegeven in de flightrecords van de DJI App. Onder de flightrecords kunt u zien waar en wanneer de melding is opgekomen. Dit is voornamelijk belangrijk bij het claimen van garantie bij DJI. Als u deze meldingen heeft genegeerd en het toestel niet tijdig heeft geland, kan de garantie van DJI komen te vervallen. Daarom is het belangrijk om deze meldingen goed te lezen en niet te negeren.

Up-to-date

De batterijen zijn intelligent, mede omdat ze kunnen worden voorzien van software matige updates. Meestal krijgt u bij een nieuwe update een melding voor het updaten van de batterijen, toch is het verstandig om regelmatig te kijken of er al nieuwe updates beschikbaar zijn. Enkele toestellen, zoals de DJI M30 en de M300 vliegen met twee batterijen. Het is daarom belangrijk dat de update op alle batterijen van de drone worden toegepast, dit is omdat de firmware van elke batterij hetzelfde moet zijn om te kunnen werken. Voor het updaten moet de batterij voor meer dan 50% zijn opgeladen. Als de batterij onder de 50% kan de batterij niet worden geüpdatet.

Mocht u in het bezit zijn van de M300 RTK en het BS60-Accustation. Dan kunnen de TB6-accu’s doormiddel van de controller worden ge-update. Hiervoor sluit u de controller aan op de het accustation waar u vervolgens alle 8 geplaatste batterijen in één keer kunt updaten via de DJI Pilot-app. 

Opslaan van de batterij

Enkele van ons zullen de drone niet elke dag gaan gebruiken, logisch ook. Mede daarom is het belangrijk om de batterijen goed op te bergen als u de drone niet gebruikt. Batterijen mogen alleen bewaard worden bij kamertemperatuur en op een droge, geventileerde plaats. Hierbij is het belangrijk dat er geen condensatie kan optreden. Ook bij het vervoeren van de batterij in de auto is het belangrijk om deze niet in de auto te laten liggen. Auto’s veranderen vaak bij warm weer in hete ovens. In plaats daarvan kunt u de batterijen het best vervoeren in een daarvoor bestemde koffer of LiPo-bag, mede omdat deze aan de binnenkant vaak koeler zijn dan de omgeving en stof tegen houd.

Het goed opslaan van de batterij is zeer belangrijk om een goede conditie van de batterij te houden. Zo ook bij een kortere termijn van 1 tot 10 dagen. Daarom wordt het aangeraden dat de batterij een capaciteit van ongeveer 60-80% hebben. En de batterijen vervolgens op te laden op dag dat u van plan bent om te vliegen.

Als u van plan bent om pas over 7 dagen te vliegen en de batterij is vol geladen tot 100% zal deze na enkele dagen uit zichzelf ontladen tot een percentage van rond de 60-80%. De batterij laten ontladen is goed, maar toch is het aan te raden om die zelf te doen.

Mocht u de batterijen voor een lange termijn opslaan lange termijn van 10 dagen of meer. Dan moeten de accu’s tot ongeveer 40-60% zijn opgeladen. De batterij langdurig opslaan met een capaciteit van 100% wordt afgeraden, Dit kan de accu namelijk beschadigen waardoor hij bijvoorbeeld sneller leeg kan lopen.

Als de batterij langdurig wordt opgeslagen met minder dan 10% batterijcapaciteit zal deze hoogstwaarschijnlijk over ontlading veroorzaken. Dit kan er toe leiden dat de batterijcellen beschadigd raken. Als dit gebeurd is de batterij verder niet meer te gebruiken. Daarom is het altijd handig om een herinnering in te stellen op je telefoon of agenda voor 2 tot 3 maanden. Zo herinnert u zichzelf eraan om de batterijen te ontladen.

Betrouwbaarheid

De DJI Intelligent Flight Battery is één van de standaarden in het gebruik van drone accu’s. Met zijn hoge capaciteit en geavanceerde bewakingstechnologie biedt deze batterij grote prestaties en betrouwbaarheid. De batterij is voorzien van een real-time monitoren systeem, waardoor de gebruiker op de hoogte blijft van de batterijstatus tijdens de vlucht. De ingebouwde beveiligingsmaatregelen garanderen een veilige en betrouwbare vlucht, zonder zorgen over oververhitting, overspanning of overbelasting. Samen met de hoogwaardige bouwkwaliteit en de uitstekende prestaties zorgt de DJI Intelligent Flight Battery ervoor dat de gebruiker altijd de vrijheid en flexibiliteit heeft om te vliegen zoals hij of zij wil, zonder te worden beperkt door de batterijduur. Dank zij de innoverende technieken zullen de batterijen steeds beter en beter worden om zo meer uit de drone en zijn functionaliteiten te halen.