De DJI Matrice 300 RTK : Primary Flight Display (PFD)

Met de DJI Primary Flight Display op de Matrice 300 heeft DJI een nieuwe manier gecreëerd voor piloten om van hun drones de belangrijke vluchtinformatie in te zien. Deze verbeterde vluchtinterface vergroot het omgevingsbewustzijn van de piloot en de daarmee ook de veiligheid van de vlucht en het luchtruim.

In deze blog geven wij meer informatie over de PFD, wat je hier allemaal mee kan en hoe het jouw vlucht als piloot van een Matrice 300 nog gemakkelijker kan maken. DJI heeft alle essentiële informatie die jij nodig hebt tijdens de vlucht geïntegreerd in een nieuwe en innovatieve interface. In de nieuwe PFD gebeurt heel veel, hieronder leggen wij alles duidelijk uit!

Geschiedenis:

De 6 belangrijke indicatoren

In de voorgaande jaren zijn er grote stappen gemaakt wat betreft vluchtinformatie en het ontwikkelen van steeds veiligere vluchten. Een mijlpijl in deze periode was de oprichting van de Aviation Sixpack, zes vlieginstrumenten die essentieel zijn voor het bewustzijn van de piloot en de veiligheid van de luchtvaart.

  • Snelheidsmeter (Airspeed Indicator)
  • Kunstmatige horizon (Attitude Indicator)
  • Hoogtemeter (Altimeter)
  • Variometer (Vertical Speed Indicator)
  • Kompas ( Heading Indicator)
  • Draai coördinator (Turn Coördinator)

De ontwikkeling van de Primary Flight Display

Vroeger werden de 6 indicatoren in de cockpit op het dashboard weergegeven met mechanische wijzerplaten en meters. Deze zes traditionele vlieginstrumenten zijn nu samengebracht in één scherm. Op dit innovatieve scherm kunnen piloten nu gemakkelijk en snel alle zes de indicatoren zien.

Het gevaar van de omgeving

Eenmaal in de lucht is het heel belangrijk dat de piloten aandacht besteden aan hun omgeving. Vooral tijdens gecompliceerde en intensieve vluchten kan het lastig zijn voor piloten om ook continue hun omgeving in de gaten te houden. Mede het gevaar wat kan ontstaan door even het oog op de omgeving te verliezen, heeft voor de ontwikkeling van de Heads-Up Display (HUD) gezorgd. De HUD zorgt ervoor dat de cruciale vluchtinformatie op de ramen van de cockpit weergegeven worden, zodat de piloten deze informatie kunnen waarnemen zonder vaak naar beneden te hoeven kijken. Tegenwoordig profiteren piloten al standaard van de voordelen van zowel de PFD als de HUD.

 

DJI Drone Primary Flight Display

Om de veiligheid in de lucht en van de drones, piloten en mensen te waarborgen, heeft DJI de Drone Primary Flight Display ontworpen. Hij is speciaal ontworpen om cruciale vluchtinformatie op een natuurlijke en veilige manier op de piloot over te brengen. In de ontwikkeling van de PFD is vooral ook het menselijke element in de relatie tussen piloot en drone meegenomen. Het resultaat hiervan is een drone-vluchtinterface die de belangrijkste kenmerken van commerciële luchtvaart-PFD’s en HUD’s uitkiest om zo het omgevingsbewustzijn van de piloot van de drone te maximaliseren en de veiligheid van de operatie te waarborgen.

De werking van DJI’s PFD

Aangezien een foto meer zegt dan woorden, is hieronder is te zien hoe de Primary Flight Display eruit ziet:

De DJI Matrice 300 RTK : Primary Flight Display (PFD)

Central Crosshair: In de FPV-modus geeft dit centrale kruis de richting aan waar de drone naar kijkt. Het staat altijd in het midden van de afbeelding.

Artificial Horizon: Deze 2 horizontale lijnen in beeld geven de huidige houding of kanteling van de drone weer. Als je drone volledig waterpas in de lucht hangt, zijn de weergegeven lijnen plat en in het midden van het scherm.

Flight Path Vector Ball: Deze indicator geeft de snelheid waarmee je drone vliegt weer. Je kunt de bal en vector zien als een pijl die de richting aangeeft waarin de drone vliegt. Als de vectorbal zich boven de kunstmatige horizon bevindt, dan stijgt je drone en omgekeerd. Een langere vector duidt op een scherpere stijg- of daalhoek.

Flight Speed Indicator: Deze indicator spreekt eigenlijk wel voor zich, maar deze indicator toont je links je huidige grondsnelheid. 

Wind Speed And Direction: Onder de Flight Speed Indicator kan je de huidige windsnelheid en de windrichting aflezen.

Altimeter: Deze meter toont de hoogte ten opzichte van je startpunt. Hieronder zie je je verticale snelheid en je hoogte boven zeeniveau. 

Vertical Obstacle Indicator: De balk rechts van het kruis in het scherm geeft de afstand tot obstakels boven of onder de drone weer. Wanneer obstakels zich aan de boven of  nde afstand in meters weergeven en dit ook verkorten wanneer de afstand kleiner wordt.

Navigation Information Display: Direct onder het kruis in het midden bevindt zich een kompas die de horizontale obstakels weergeeft. Het rode navigatie pictogram geeft je huidige koers aan. Boven het kompas wordt een indicatie van de mate van scheiding van de koers van je drone en het noorden weergegeven. Horizontale obstakels worden weergegeven in het kompas en worden groter naarmate je dichterbij komt met de drone.

Wil je meer weten over de DJI Matrice 300 RTK, of het Primary Flight Display eens in het echt zien? Neem dan contact met ons op!