De verschillende DJI Mavic drones en de onderlinge verschillen

Blog: De verschillende mavic drones en de verschillen

Afgelopen maand kwam de DJI Mavic Air 2 uit, het zesde Mavic model van DJI. In de afgelopen 3 jaar zijn er een aantal verschillende modellen van de Mavic op de markt gekomen. In deze blog zetten wij alle grote verschillen en de kwaliteiten van de verschillende Mavic’s voor je op een rijtje.

Vliegtijd

De net uitgekomen Mavic Air 2 heeft met 34 minuten de langste vliegtijd. De Mavic 2 Pro en de Mavic 2 Zoom hebben een iets minder lange vliegtijd met maximaal 31 minuten. De Mavic Mini en de Mavic Pro Platinum lopen daar niet ver op achter met een maximale vliegtijd van 30 minuten. De Mavic Air daarentegen heeft een beduidend minder lange vliegtijd, namelijk 21 minuten. Alle Mavic 2 modellen hebben een maximale vlieg afstand rond de 9 km, terwijl de Mavic Mini maar een maximale vliegafstand van 2 km heeft. De Mavic Air heeft een vliegafstand van 5 km en de Mavic Pro Platinum van 7 km.

Camera

Voor het duidelijke overzicht hebben we over de verschillende camera’s en de resolutie een overzichtelijke tabel gemaakt.

 

Mavic Air 2

Mavic Air

Mavic 2 Pro

Mavic 2 Zoom

Mavic Mini

Mavic Pro platinum

Camera

1/2”, 12MP/48MP

1/2.3”CMOS,

12 MP

1”CMOS, 20 MP

1/2.3”CMOS,

12 MP

1/2.3”CMOS,

12 MP

1/2.3”CMOS,

12 MP

Max foto resolutie

12 MP (RAW) / 48 MP (JPG)

12 MP

20 MP

12 MP

12 MP

12 MP

RAW fotografie

Ja

Ja

Ja

Ja

Nee

Ja

10- bit video

Nee

Nee

Ja

Nee

Nee

Nee

Video Bitrate

120 Mbps

100 Mbps

100 Mbps

100 Mbps

40 Mbps

60Mbps

Quickshot

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Smartphoto

Ja

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Video resolutie

4K/60fps

4K/30fps

4K/30fps

4K/30fps

2.7K/30fps

4K/30fps

HDR video

Ja

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Hyperlapse

8K hyperLapse

Ja

Ja

 

Nee

 

 

Het vermijden van obstakels

Met het nieuwe Active Track 3.0 systeem heeft de Mavic Air 2 veruit het beste tracking systeem en is daarmee slimmer dan zijn voorgangers. De Mavic 2 Pro heeft daarentegen sensoren in vrijwel elke richting om obstakels te kunnen vermijden. De Mavic mini heeft alleen sensoren aan de onderkant en de Mavic Pro Platinum alleen aan de onderkant en voorkant. De Mavic Air en Mavic Air 2 hebben beiden sensoren aan zowel de voorkant, de achterkant en de onderkant. De Mavic 2 Pro en Mavic 2 Zoom hebben beiden sensoren aan de voorkant, achterkant, onderkant, bovenkant en de zijkanten.

Gewicht

Het gewicht van de verschillende drones loopt wel wat meer uiteen. De Mavic 2 Pro en de Mavic 2 Zoom zijn de zwaarste uit de serie, deze wegen beiden rond de 905 gram. Daarna is de Mavic Pro Platinum het zwaarste met een gewicht van 734 gram. De Mavic Air 2 weegt 570 gram en valt daarmee samen met de Mavic Air van 430 gram mooi in de middenmoot.

De Mavic Mini, is zoals al van zijn naam af te leiden is, de lichtste van het stel. De Mavic Mini weegt slechts 249 gram, waardoor deze in combinatie met het opklapbare ontwerp, heel makkelijk overal mee naar toe te nemen is.

Geluid

Een belangrijk kenmerk van alle drones uit de Mavic serie is het feit dat de drones redelijk stil zijn. De net uitgekomen Mavic Air 2 spant hiermee de troon, hij maakt slechts een geluid van gemiddeld 63 decibel (gemeten van een kleine afstand tot de drone). Zijn voorgangers zitten allemaal rond de 70 decibel, wat ook al relatief stil is voor een drone.

App

De Mavic 2 Pro, de Mavic Pro Platinum, de Mavic 2 zoom en de Mavic Air werken allebei met de DJI Go 4 app. De nieuwere modellen, oftewel de Mavic Mini en de Mavic Air 2 werken allebei met de nieuwe app van DJI: de DJI Fly app. Met beide apps kan je in Live HD meekijken, kan je gemakkelijk en snel je beelden editten en delen en ben je altijd op de hoogte van de actuele resterende vliegtijd en andere belangrijke informatie.

Samenvatting

Kort samengevat heeft elke drone uit de Mavic serie zijn eigen kwaliteiten. Waar de vliegtijd en kwaliteit van de foto’s bij de Mavic Mini wellicht wat lager ligt, is dit wel de ideale drone om bijvoorbeeld mee te reizen door zijn lichtgewicht en handzame formaat. Mocht je een drone nodig hebben voor een complexere operatie, is de Mavic 2 Pro ideaal, deze drone is goed in te zetten voor o.a. nachtfotografie en voor het vliegen in omgevingen met veel obstakels. De net uitgekomen Mavic Air 2 steekt er op veel vlakken bovenuit, deze drone is o.a. perfect voor professionele fotografie,  voor slow motion 4k en voor het vastleggen van bijvoorbeeld grote evenementen.