Drones en verzekeringen: Alles wat je moet weten

kHet is weer vakantietijd! Veel Nederlanders trekken naar verre, zonovergoten oorden om van wat welverdiende rust te genieten. Uiteraard gaat je splinternieuwe drone ook met je mee op vakantie, om jouw avonturen vanuit de lucht vast te leggen. Tijdens het maken van spectaculaire luchtfoto’s kan er natuurlijk altijd wat misgaan. Het is daarom handig om jouw drone te verzekeren. In deze blog vertellen wij alles wat je moet weten over het verzekeren van drones, zodat jij met een gerust hart kan vliegen deze zomer, ook in het buitenland!

Aangerichte schade en letsel door drones

Tijdens het vliegen wil het in uitzonderlijke gevallen nog wel eens gebeuren dat jij de controle over jouw drone verliest. Een drone kan in zo’n geval best wat schade aanrichten, zowel aan de omgeving als aan personen. Het is in zo’n geval mogelijk je te beroepen op je aansprakelijkheidsverzekering. Check van tevoren goed de polisvoorwaarden van jouw aansprakelijkheidsverzekering, om te zien of jij verzekerd bent voor schade die wordt aangericht door drones, en tot welk bedrag de schade gedekt wordt.

Om zeker te zijn van een goed verloop van zaken, is het heel erg belangrijk dat je de algemene regelgeving van het drone vliegen kent, en je je daar ook aan houdt. Als er bij een ongeluk blijkt dat de piloot zich niet aan de regels heeft gehouden, zal de verzekering de schade niet dekken.

Drones en reisverzekeringen

Het is (nog) niet vanzelfsprekend dat jouw reisverzekering ook drones verzekert! Kijk daarom goed of jij een reisverzekering afsluit waar expliciet bij staat aangegeven dat drones worden meeverzekerd. Vergelijkingssite Independer is zo vriendelijk geweest een lijst met ons te delen van reisverzekering waar dekking van drones bij zit inbegrepen. Klik hier voor deze lijst!

Drones in het vliegtuig

Als je op vakantie gaat met het vliegtuig, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je jouw drone mee wilt nemen. Drones kun je vaak gewoon meenemen in je handbagage. Drones worden gevoed door een zogeheten LiPo-accu. De technologie die voor deze accu’s toegepast wordt maakt dat de accu’s licht ontvlambaar zijn, en daardoor een groot aandachtspunt zijn voor de douane. Zorg dat jouw accu’s altijd ontladen zijn vooraf aan de vlucht, en stop de accu’s in de speciale LiPo-bags, natuurlijk verkrijgbaar bij Droneland!

Wet -en regelgeving

Zoals al eerder vermeld, is het verstandig op de hoogte te zijn van de algemene regels die gelden tijdens het drone vliegen. Overheden en verzekeraars proberen zo goed mogelijk mee te komen met de razendsnelle opkomst van drones bij hobby gebruikers. Elk land kent zijn eigen unieke regelgeving, en het is aan te raden je hier van tevoren over in te lezen. In een land als Spanje mag je bijvoorbeeld niet boven het strand vliegen, en in Australië geldt er een totaalverbod op drones! Op websites als Dronetraveller kun je precies zien of je op jouw vakantiebestemming nog ergens op moet letten.  

Fijne vakantie!

Wij bij Droneland wensen je een hele fijne vakantie, en veel plezier met het vliegen van je drone! Mocht je bij de voorbereidingen van jouw vakantie nog ergens over twijfelen, neem gerust contact op met onze klantenservice, dan helpen wij je graag verder. Ook willen wij een bedankje geven aan Independer, die ons van veel bruikbare informatie hebben voorzien voor deze blog.