Omzetting ROC-Light en RPA-L naar de Europese wetgeving

Goed nieuws voor iedereen die nog onder de oude wetgeving met een ROC-Light vliegt!
Eindelijk is er wat meer informatie over de omzetting naar de Europese wetgeving. In deze blog vertellen wij je wat dit precies inhoudt. 

Veel piloten die in het bezit zijn van een RPA-L of ROC Light zijn al lange tijd in afwachting hoe de omzetting naar de Europese wetgeving eruit gaat zien. De eerste stap van de complete omzetting is nu bekend: Alle bezitters van een ROC-Light of RPA-L kunnen via onderstaande methode hun Brevet of ROC-Light omzetten naar een certificaat in de Open Categorie A2. Deze omzetting wordt in opdracht van ILT gefaciliteerd door het NLR.
Via onderstaande link kun je de aanvraag om je brevet om te zetten doen: 
https://roclightomzetting.nlr.nl/

Deze omzetting is maar beperkt mogelijk. De overheid geeft aan:
Om eindejaardrukte te voorkomen en om er voor te zorgen dat alle aanvragen voor de wettelijk laatst mogelijke datum zijn verwerkt dient uw volledige omzettingsaanvragen (bestaande uit een volledig ingevuld en verstuurd webformulier met goed leesbare digitale kopieën van de RPA-L of ROC-light ontheffing en theoriecertificaat) uiterlijk 26 november 2021 te zijn ontvangen. 
Als de aanvraag is verwerkt en geaccepteerd, zul je een certificaat voor de Open Categorie A2 ontvangen. Omdat het A2 een uitgebreidere versie bovenop het A1/A3 certificaat is, geld deze voor alle klassen in de Open Categorie. Je ontvangt niet ook nog apart een A1/A3 dronebewijs.

 

Voor piloten met een ROC-Light en piloten die een RPA-L brevet hebben maar verder niet onder een ROC vergunning vliegen is het fijn dat deze omzetting eindelijk mogelijk is en er duidelijkheid is over hoe dit in zijn werk gaat. Voor bedrijven en personen die met hun RPA-L onder een ROC vergunning vliegen is dit echter slechts een klein begin. De Open Categorie zal voor veel werkzaamheden van ROC operators niet voldoende zijn. De verdere info over hoe de mensen en bedrijven met hun ROC vergunning over moeten gaan naar de Specifieke Categorie is helaas nog niet bekend. Maar ook deze deadline loopt t/m 26 november 2021. Wij hopen dat ook hier snel duidelijkheid in komt!
Voor overheidsdiensten is de omzetting voorlopig niet van toepassing. Deze instanties mogen nog onder de "oude" wetgeving blijven vliegen. Als je je RPA-L Wilt behouden moet je GEEN gebruik maken van deze omzetting. Zodra je van deze omzetting gebruik maakt, vervalt je RPA-L!

 

Ook al vlieg je onder een ROC vergunning, toch raden wij alle operators die voor de omzetting naar de Open Categorie in aanmerking komen om dit in ieder geval aan te vragen. Op die manier heb je in ieder geval al iets van de omzetting geregeld en komt er hopelijk snel meer duidelijkheid over de omzetting naar de Specifieke Categorie. Daarnaast wordt het als RPA-L piloot ook zeker aangeraden om je brevet goed te bewaren. Hier staan mogelijk aantekeningen op (zoals FI, RT, EVLOS etc) die nu nog niet kunnen worden omgezet. Daarnaast wordt er ook gekeken naar een manier om het RPA-L als bewijs voor vliegvaardigheid in de Specifieke Categorie te laten gelden. Bewaar deze dus goed! 

 

De belangrijkste voorwaarden voor het omzetten van je ROC-Light of RPA-L naar de Open categorie:

  • ROC-Light omzetten naar OPEN A2:
    • U bent houder van een geldig ROC-light ontheffing
    • U beschikt over het oorspronkelijke (digitale) theorie-examencertificaat
  • RPA-L om OPEN A2 te verkrijgen:
    • U bent houder van een geldig RPA-L
  • U verklaart te beschikken over de kennis die in de ‘Refresher ROC-Light’ en ‘Aanvullende module’ staat.
  • U kunt inloggen met DigiD (noodzakelijk bij de RDW).
  • Uw aanvraag moet uiterlijk 26 november 2021 ontvangen zijn, onvolledige of incorrecte aanvragen worden niet behandeld.