Remote ID, wat betekent het voor jou?

Remote ID, wat betekent het voor jou?

Vanaf 1 januari 2024 dienen vrijwel alle drones te voldoen aan Remote ID. Concreet betekent dit dat de drone verplicht zijn exploitantnummer en actuele locatie uit moet zenden. Niet elke drone heeft Remote ID ingebouwd. Hiervoor zal een aparte Remote ID module nodig zijn. In deze blog lees je alles over wat Remote ID inhoud en hoe je er aan kunt voldoen. 

Wat is Remote ID?

Het idee van remote ID is vergelijkbaar met het kenteken van een auto. Als een drone in de lucht vliegt, is het eigenlijk niet te achterhalen van wie deze drone is. Dit maakt controle en handhaving soms erg lastig. 
Met Remote ID wordt er vanaf de drone een signaal uitgezonden met informatie over de drone. Deze informatie kan worden ontvangen door relevante autoriteiten en andere betrokken partijen om identificatie van drones in de lucht mogelijk te maken. Het implementeren van Remote ID vereist echter ook technische aanpassingen aan de bestaande dronevloot. Drones moeten in staat zijn om de vereiste informatie uit te zenden. Niet elke bestaande drone kan automatisch met een software update aan de Remote ID-normen voldoen. Bij drones die dit niet ondersteunen kun je Remote ID toevoegen met een losse module. 
Het uiteindelijke doel is om een luchtruim te creëren waarin drones veilig kunnen opereren. Remote ID vertegenwoordigt daarmee een belangrijke stap in de evolutie van de regelgeving rondom drones, gericht op het bevorderen van verantwoordelijk en veilig gebruik.

Soorten Remote ID

Remote ID voor drones kan worden onderverdeeld in twee belangrijke varianten: Direct Remote ID (DRI) en Network Remote ID (NRI). Beide benaderingen hebben voor- en nadelen. DRI is lokaal, sneller en directer, maar kan beperkt zijn in bereik en connectiviteit. NRI daarentegen biedt meer flexibiliteit voor gegevensoverdracht over lange afstanden, maar is afhankelijk zijn van een goed functionerende internetinfrastructuur. Hieronder zijn beide varianten uitgelegd:

Direct Remote ID (DRI) wordt rechtstreeks vanuit de drone uitgezonden. Dit betekent dat elke drone is uitgerust met een zender die gegevens zoals het exploitantnummer, de locatie en de hoogte van de drone continue uitzend. Dit kan vervolgens lokaal worden opgevangen(met bijvoorbeeld een app of losse ontvanger) zolang je binnen het bereik van het signaal bent. Dit lokale, directe systeem maakt real-time identificatie mogelijk en biedt handhavers de mogelijkheid om onmiddellijk informatie te verkrijgen over de drone die zich in de buurt bevindt.


Network Remote ID (NRI), aan de andere kant, wordt uitgezonden via een netwerk. De Remote ID informatie wordt dan niet lokaal uitgezonden, maar via een 4g verbinding verstuurt naar een centrale server. Vanuit daar kan dan bijvoorbeeld een koppeling gemaakt worden met ATM of UTM systemen of eigen software. Op die manier kan er centraal de remote ID gegevens worden ontvangen, zonder dat er een persoon of ontvanger fysiek binnen bereik van de drone moet zijn. Dit is daarom voornamelijk geschikt voor integraties met interne of externe systemen, waarbij centraal van een groot gebied de data kan worden ontvangen.

DroneTag

Uiteraard bieden wij vanuit DroneLand ook diverse oplossingen om je drone Remote ID compliant te maken. Daarvoor zijn wij distributeur van DroneTag voor de Benelux.

DroneTag onderscheidt zich als een betrouwbare leverancier van Remote ID modules voor drones . Met verschillende mogelijkheden voor zowel Direct Remote ID (DRI) als Network Remote ID (NRI), biedt DroneTag verschillende modules. De oplossingen van DroneTag zijn ontworpen om aan de hoogste normen van identificatie en tracking te voldoen, terwijl ze tegelijkertijd gebruiksvriendelijk zijn voor drone-eigenaren.

Je vind alle producten van DroneTag in de categorie DroneTag Remote ID

  Network Remote ID Direct/Broadcast Remote ID Positioning Pressure Sensor Gemmidelde batterij duur Gewicht Afmetingen Geschikt voor EU Direct Remote ID
Dronetag Mini LTE-M/NB-IoT Bluetooth 4 & 5 GPS, GLONASS, Galileo, SBAS Ja 14 hours 32 gram 54 × 35 × 15 mm prEN 4709-002
Dronetag Beacon Nee Bluetooth 4 & 5 GPS, GLONASS, Galileo, SBAS Ja 10 hours 16 gram 37 × 26 × 15 mm prEN 4709-002
Dronetag BS Nee Bluetooth 4 & 5 GPS, GLONASS, Galileo, SBAS Nee - 1 gram 17 x 14 x 5 mm prEN 4709-002
Dronetag DRI Nee Bluetooth 4 & 5   Nee - 1.5 gram 22.5 × 16 × 5 mm prEN 4709-002

Heeft mijn Drone Remote ID nodig?

Een aanzienlijk aantal drones is reeds uitgerust met ingebouwde Remote ID-functionaliteit. Hierbij is het wel belangrijk om te letten op de Remote ID standaard. Want ook in de USA is er Remote ID, maar dit is een andere standaard dan de Europese Remote ID.  

Hieronder is beschreven welke DJI drones eind 2023 voldoen aan de europese norm van Remote ID.

Remote ID

Remote ID een essentiële stap in de regulering van dronegebruik, ontworpen om veiligheid en verantwoordelijkheid in het luchtruim te bevorderen. Het is verplicht voor vrijwel alle drone-exploitanten, zowel recreatief als professioneel, die vanaf 1 januari 2024 hun drones in de Open categorie of de Specific categorie gebruiken. Deze regelgeving beoogt een betere identificatie van drones, wat bijdraagt aan een gecontroleerd en transparant luchtruim.

Voor verdere informatie of vragen omtrent Remote ID kunt u contact met ons opnemen.

Meer weten over Remote ID en Dronetag?

In de onderstaande video's hebben we uitgebreid uitgelegd wat remote ID is en wat het voor jou betekent. En hoe je doormiddel van de producten van Dronetag kan voldoen aan de Remote ID eisen.

Remote ID wat betekent het voor mij?

Dronetag de Remote-ID oplossing voor in 2024