Connect-sessie over drone-toepassingen in de landbouw

Connect-sessie over drone-toepassingen in de landbouw

Op 13 november 2023 kwam DronePort tot leven tijdens de DronePort Connect-sessie, een dag gewijd aan het verkennen van het gebruik van drones in de agrovoedingssector. Georganiseerd in samenwerking met EUKA / Flanders Make, PC Fruit, ILVO, VITO en Boerenbond, markeerde het evenement een significante bijeenkomst van professionals uit het brede spectrum van de agrovoedingsindustrie en ontwikkelaars of aanbieders van drone-toepassingen.

Ook DroneLand was hierbij aanwezig en liet de nieuwste technieken en toepassingen zien op het gebied van drones in de agrocultuur. Daarbij hebben we leuke contacten gelegd en hebben we bezoekers kennis laten maken hoe de drone technologie kan bijdragen aan de Agrocultuur. Zo hebben we onder andere gevlogen met de Agras T10 een spuit drone die het mogelijk maakt om gewassen precies te besproeien waar dat nodig is. Deze technologie in combinatie met de Mavic 3 Multispectral is in staat om vooraf analyse uit te voeren op gewassen en vervolgens deze data te gebruiken om precies te spuiten op plaatsen waar dat nodig.

Automatisering en kunstmatige intelligentie zijn de toekomst

De dag ontvouwde zich op de innovatieve en inspirerende campus van DronePort in Sint-Truiden, waar ongeveer 100 deelnemers werden verwelkomd. Vanaf het begin was de sfeer geladen met opwinding en nieuwsgierigheid. Het programma was een mix van informatieve keynotes en boeiende pitches, naast live demonstraties van bedrijven die hun producten en diensten presenteerden in drone-toepassingen voor de agrovoedingssector.

Er werden aanzienlijke stappen gezet in de automatisering van drone-toepassingen, grotendeels aangedreven door kunstmatige intelligentie, en dat was een belangrijk aandachtspunt. Deze ontwikkelingen hebben drones toegankelijker en steeds veelzijdiger gemaakt, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor hun toepassing in de agrovoedingsindustrie. De deelnemers hadden de unieke kans om verschillende aspecten van deze technologie te verkennen, de commerciële levensvatbaarheid ervan te onderzoeken en het potentieel om traditionele landbouwmethoden te revolutioneren.

Een breed scala aan mogelijkheden

De reikwijdte van drone-toepassingen in de landbouw was een hoogtepunt en illustreerde hoe deze luchttuigen kunnen worden ingezet voor taken zoals gewasmonitoring, ziektedetectie, voorspelling van opbrengsten, voorraadbeheer, toepassing van pesticiden, onkruidbestrijding, precisielandbouw, detectie van wild en zelfs als een moderne methode voor vogelafweer. Deze diverse toepassingen toonden het enorme potentieel van drones om efficiëntie en productiviteit in de landbouw te verbeteren.

Een integraal onderdeel van het evenement was de interactieve ervaring die aan de deelnemers werd geboden. Ze kregen de kans om te netwerken en verbindingen te leggen met ongeveer 15 bedrijven en organisaties die keynotes, bedrijfspitches of demonstraties verzorgden. De netwerksessies, aangevuld met een receptie met lunch, gaven deelnemers de mogelijkheid om ongeveer tien stands van bedrijven actief in landbouwdrones te verkennen, zoals W2R, Droprise, Cybrid Thrust, Inflights en Gear Systems, en de innovatieve demonstraties van bedrijven zoals Didex en Droneland uit de eerste hand te ervaren.

Openingen in wetgeving

De sessie schuwde echter niet de bespreking van de wettelijke uitdagingen rond het gebruik van drones in de landbouw. Discussies gingen dieper in op het huidige wettelijke kader, inspirerende voorbeelden en wat nu en in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn, waarbij een holistisch beeld van de situatie werd geboden. Didier Decaestecker van Skeydrone ging dieper in op het lastige onderwerp van de EU-dronewetgeving in een zeer interessante presentatie, waarbij de huidige mogelijkheden en de routekaart voor de toekomst werden toegelicht.

Boodschap van minister Jo Brouns Hoewel Vlaams Minister Jo Brouns van Innovatie en Landbouw niet aanwezig kon zijn, leverde hij een bijdrage met een videoboodschap waarin hij het belang van innovatie in de landbouw benadrukte. Zijn aankondiging van een nieuwe sectorovereenkomst met Flanders Make, vergezeld van extra financiering, benadrukte het engagement voor voortdurende innovatie in de landbouwsector, ondersteund door strategisch onderzoek.

Vooruitblikkend DronePort Connect diende niet alleen als platform voor leren en ontdekken, maar bleek ook een ideale locatie voor netwerken en het leggen van nieuwe verbindingen in de snel evoluerende wereld van drones. Het evenement was een getuigenis van het groeiende belang van drone-technologie in de landbouw en het potentieel om de toekomst van de agrovoedingsindustrie vorm te geven. Als DronePort kijken we uit naar het organiseren van een nieuwe reeks DronePort Connect-sessies, waarbij we ook andere toepassingsdomeinen van drones verkennen.

 

Bron: (DronePort, 2023)