Solar Inspecties met Drones

Drone inspectie van zonnepanelen en zonneparken

Drones bieden enorm veel mogelijkheden op het gebied van inspecties van zonnepanelen en zonneparken. Wil je meer weten over deze mogelijkheden? In deze blog vertellen wij je meer over de inspectiemogelijkheden met behulp van drones op dit moment.

De vraag naar zonnepanelen en het creëren van zonneparken groeit hard. Het inspecteren en onderhouden hiervan is een heel belangrijk onderdeel. Wij vertellen je graag meer over hoe een groot deel van de inspectiewerkzaamheden gemakkelijk uitgevoerd kan worden met behulp van een drone.

 

Welke camera’s heb je nodig voor een goede inspectie?

Een goede en complete inspectie van zonnepanelen zal uitgevoerd moeten worden met twee verschillende soorten camera’s. Eén van deze camera’s dient een RGB camera te zijn. Naast de RGB camera heb je ook een thermische camera nodig, voor het thermografische onderzoek. Het is hierbij wel van belang dat je een thermische camera met een hoge resolutie gebruikt. Daarnaast zou je ook nog een camera kunnen gebruiken die geschikt is voor mapping doeleinden, hiermee zou je gemakkelijk nog grotere gebieden in kaart kunnen brengen.

 

Hoe ga je te werk tijdens een inspectie met een drone?

 

Je begint met het bepalen van je vliegroute, dit doe je in de Pilot app van je drone. Vervolgens bedenk je of je begint met de visuele inspectie (met de RGB camera) of met het thermo grafische onderzoek.

 

Defecten detecteren met een drone

 

Je gaat er natuurlijk vanuit dat je zonnepaneel installaties het maximale rendement opleveren. Toch kunnen ze defecte cellen of andere gebreken bevatten, die je zelf niet ziet, maar die wel het rendement aanzienlijk kunnen verminderen. De meest voorkomende defecten zijn:

 

  • Defecten in de cellen of reeksen vanuit de fabriek
  • Panelen die niet werken door verkeerde bedrading of defecte kabels
  • Delaminatie op twee cellen, door externe schade of componenten van lage kwaliteit
  • Een cel breuk door vocht of bijvoorbeeld corrosie

Hierboven zie je een voorbeeld van warmtebeelden die tijdens een inspectie van zonnepanelen zijn gemaakt. Hierop is te zien dat een groot deel van de panelen geel kleurt t.o.v. de rest. Een defecte cel in een zonnepaneel zet de warmte van de zon niet om in energie, maar puur in warmte. Daardoor is een defecte cel warmer dan een goed werkende. Dit zal de warmtebeeldcamera vastleggen.

De voordelen van inspecties met een drone

In tegenstelling tot een handmatige inspectie, heeft een inspectie met behulp van een drone een aantal voordelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

 

  • Met een drone kunnen onveilige situaties en gezondheidsrisico’s worden vermeden, doordat de inspecteur niet fysiek op locatie hoeft te zijn.
  • De zonnestroom installatie hoeft tijdens de inspectie niet uitgeschakeld te worden omdat het met een drone een contactloze inspectiemethode is. De inspectie kan dus tijdens het gebruik van de zonnepanelen gewoon worden uitgevoerd.
  • Je kunt met een drone grote aantallen panelen en een grote oppervlakte snel en efficiënt inspecteren. Dit geldt ook voor moeilijk bereikbare locaties. De fysieke inspectie van een groot zonnepark zal een zeer lange tijd in beslag nemen. Met een drone neemt een inspectie veel minder tijd in beslag, er zijn verschillende inspectiebedrijven die met de inzet van twee droneteams ongeveer 61 hectare per dag kunnen inspecteren.
  • Omdat het proces tijdbesparend is, kan de inspecteur op basis van de waarnemingen via de drone op de juiste locatie doelgericht zijn werkzaamheden uitvoeren. De data die wordt opgeslagen is namelijk erg nauwkeurig in locatiegegevens.
  • Door de bovengenoemde voordelen zal de inspectie met een drone vooral ook kostenbesparend zijn.


Binnen DroneLand bieden de volgende oplossingen aan:

 

Mocht je geïnteresseerd zijn in een visuele inspectie en thermo grafisch onderzoek, adviseren wij de DJI Matrice 200/210 V2 samen met de DJI Zemuse X5S en de XT2. Mocht je te maken hebben met magnetische storingen of het als het ook mogelijk moet zijn om nauwkeurig te kunnen mappen, adviseren wij de DJI Matrice 210 RTK V2 in combinatie met de DJI Zenmuse X7 en XT2.

 

Echter is op het gebied van mapping de DJI Phantom 4 RTK in gebruiksgemak ook een goede aanvulling met veel mogelijkheden! Deze zou je tevens ook voor de visuele inspectie kunnen gebruiken. Door een mapping oplossing te gebruiken tijdens je inspectie, kan je gemakkelijk 2D foto’s verkrijgen voor je inspectierapportage.


De enige camera binnen ons assortiment die op het gebied van resolutie geschikt is voor een thermo grafische inspectie is de XT2. Deze is enkel te gebruiken in combinatie met de DJI Matrice 210 V2/ DJI Matrice 210 RTK V2. Mocht je kleinere locaties hebben, of deze werkzaamheden binnen een ROC light willen uitvoeren, dan is het met enige beperkingen ook mogelijk soortgelijke beelden te maken met de DJI Mavic 2 Enterprise Dual

 

Meer informatie
Wil jij meer informatie over onze inspectie drones, de benodigde opleiding en alle mogelijkheden in jouw situatie? Neem dan contact met ons op. We helpen en adviseren je graag met de juist apparatuur voor jouw toepassing.