Het gebruik, onderhoud, vervoer en opslag van batterijen

Batterijen: het is een accesoire en cruciaal onderdeel dat bij een drone geleverd wordt. Zonder je batterij kan je niks met je drone. De batterijen die we tegenwoordig in drone's tegen komen, zijn de zogenoemde intelligente batterijen. Naast de batterij, bevindt er zich ook een stuk elektronica. Deze elektronica heeft verschillende soorten functies: je zet er de batterij mee aan en uit, het balanceert automatisch de voltage, zorgt ervoor dat de batterij automatisch naar storage mode gaat en meet hij hoe vol de batterij nog is. Dit energiepercentage geeft de elektronica weer door aan de DJI App.

Hoe werkt een batterij?

De batterij is een vitaal onderdeel van de drone. Het is een vrij simpel idee, maar er zijn toch een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Het proces dat plaatsvindt in de batterij, is een chemisch proces. Temperatuur heeft hier veel invloed op: hoe lager de temperatuur, hoe slechter het chemisch proces in de batterij werkt. De batterij moet namelijk een beetje warm zijn, voordat het chemisch proces optimaal zijn gang kan gaan en daarmee dus een zo hoogmogelijk capaciteit kan leveren. Dit is de reden waarom deelnemers bij wedstrijden de batterijen van hun drone voorverwarmen. Dit is voor het gebruik van drone's in fotografie,film en inspectie minder belangrijk. Je merkt wel dat in koude omstandigheden, bijvoorbeeld op wintersport, dat de batterij minder goed zal presteren. Dit merk je aan de kortere vliegduur. 

Inmiddels is de techniek zo ver ontwikkeld, dat de batterij een melding zal geven als hij onder een bepaalde temperatuur is. Bij de Inspire 2 batterij is het zelfs zo, dat de batterij zichzelf kan verwarmen wanneer de batterij te koud is. Hierdoor verwarmt de batterij zichzelf tot tenmiste 15 graden celsius. Mocht je nog niet over een intelligente batterij beschikken, kan je voordat je ze gebruikt, opwarmen in een koeltas met een warme kruik. 

Opslag van batterijen

Bij de opslag van je batterijen moet je met twee dingen rekening houden. Ten eerste, de omgevingstemperatuuur en ten tweede de staat waarin de batterij zich bevindt op het moment dat je de batterij opbergt. LiPo batterijen kan je het beste opbergen op een energieniveau van 50%. Waarom? Wanneer een batterij helemaal leeg is, kan het voltage door temperatuurschommeling, hoger of lager worden. Dit maakt de cel van de batterij kapot. Op 50% energie heeft de batterij genoeg speling om daar niet onder te lijden. Zorg er daarnaast voor dat de batterijen niet in een omgeving liggen waarin de temperatuur te veel schommelt. 

De ideale plek en manier om je batterij op te bergen, is door ze op een donkere plek bij een stabiele kamertemperatuur weg te leggen met een resterend energieniveau van 50%. Hierdoor zullen de batterijen het langste meegaan. Als je de batterijen een lange tijd niet zal gebruiken, raadt DroneLand je aan om ze één keer per maand helemaal op te laden en weer ontladen, om ze vervolgens terug te brengen naar 50% energieniveau. Hierdoor blijft de batterij 'in beweging', en zal de capaciteit zo min mogelijk afnemen. 

Zet je batterij in Storage Mode

Een andere manier om de levensduur van je batterijen te verlengen tijdens de opslag, is om je batterij in storage mode te zetten. Bij oudere batterijen zal je dit handmatig moeten doen, maar de Intelligente batterijen doen dit uit zichzelf. Je kan zelf via de DJI App instellen wanner de batterij zich in storage modus moet zetten. Houdt er wel rekening mee dat tijdens het ontladen in de storage modus, de weerstandjes in de elektronica van de batterij op zullen warmen. Hierdoor ontlaadt de batterij tot 50%. De warmte die van de batterij vrijkomt, moet wel weg kunnen. Zorg er daarom voor dat de batterij niet in een afgesloten omgeving zit. Er bestaat dan een kans dat de batterij zal ontbranden, en in het ergste geval brand zal kunnen veroorzaken. Om dit risico te verkleinen, zal je ervoor kunnen kiezen om de batterijen op te slaan in een LiPo bag. Deze voorkomen dat de batterijen schade kunnen aanrichten in het geval dat zij ontbranden. 

Vervoer

Voor het vervoer van batterijen is het aan te raden om de batterijen in een LiPo bag te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer je met het vliegtuid reist, ben je verplicht om je batterijen veilig en apart te verpakken. De LiPo bag zorgt er namelijk voor dat er geen schade wordt aangericht, wanneer een batterij ontbrandt. Als dit het geval is, 'staat de LiPo bag de brand toe'. Er zal namelijk alleen rook uit de LiPo Bag komen. De LiPo bag werkt als volgt: je stop de batterij in de tas en sluit hem af met klitterband. In het geval dat een batterij ontbrandt, zal de LiPo bol worden. Dit komt door de druk van de hitte. Door de kleine opneningen aan de zijkant, kan de rook het zakje verlaten. Zuurstof toevoer is hierdoor niet mogelijk en de band zal uitblijven. 

Wanneer vervang ik mijn batterij?

Wanneer de batterij aan het einde van zijn levensduur komt, zal je dit merken aan de capaciteit die de batterij levert. Deze zal namelijk een stuk minder zijn. Als je met een nieuwe batterij 20 minuten kon vliegen op één volle lading, en nu slechts 10-15 minuten, dan betekent dat je batterij toe is aan vervang. Dit kan je ook zien aan de bolling van je batterij. Naarmate de tijd vordert zullen de cellen van de batterij gaan opzetten. Dit is niet altijd goed te zien bij elke batterij, doordat er een behuizing omheen zit. Waar je dan naar kunt kijken, is de sticker die op de batterij zit. Als deze bol is gaan staan, moet je de batterij vervangen.

Wanneer je de batterij vervangen hebt, kan je de oude batterij naar het chemisch afval brengen of naar recyclebedrijven die gespecialiseerd zijn in batterijen. Hier kan je ze veilig achterlaten.

Contact

Heb je nog vragen over het gebruik, onderhoud of opslag van je batterij?  Stel hieronder je vraag, of neem contact op met ons support team via [email protected] of op 085 - 2017421